Spletni piškotki

6/12/2013

Splošno o piškotkih

Spletni piškotki (ang. cookies) so posebni objekti, ki jih spletni strežnik pošlje brskalniku uporabnika interneta, brskalnik pa ob ponovnem obisku spletne strani piškotke vrne spletnemu strežniku in uporabnika s tem identificira. Na ta način spletni strežnik oz. spletna stran lahko ugotovi ali je uporabnik spletno stran v preteklosti že obiskal (in seveda zabeleži vso zgodovino obiskov).

Piškote lahko uporabnik upravlja (omogoči, onemogoči, briše) preko nastavitev v spletnem brskalniku. Navodila o upravljanju piškotkov (v angleščini) si poglejte na http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings.

Namen in vrste piškotkov

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko ponudimo prijetnejšo uporabniško izkušnjo pri obisku spletnega mesta in za lastno analizo. Poznamo več vrst piškotkov. Delimo jih na take, ki: Omogočajo osnovne funkcije spletnega mesta: Ti piškotki so pomembni za delovanje spletnega mesta. Po spletni strani se lahko premikate brez prekinitev, saj si piškotki lahko zapomnijo izbor jezika in države ter shranijo potrdilo o pristnosti za varovane dele domene. Ko obiščete stran, kjer lahko opravite nakup, si piškotki zapomnijo izdelke, ki so vas zanimali. Izboljšajo delovanje spletnega mesta: S pomočjo takih piškotkov izboljšujemo spletno mesto, saj lahko spremljamo, kako ga uporabljate. Podatke analiziramo in izvemo, katere vsebine so priljubljene. Prav tako spremljamo, kje in kako uporabniki dostopajo do vsebin, in glede na to ustrezno prilagodimo postavitev spletnih mest ter zagotovimo optimalno uporabniško izkušnjo, raziščemo vrsto sklica, ki je bil uporabljen za obisk našega spletnega mesta. Ugotovimo na primer, ali je bila to e-poštna kampanja ali povezava z drugega spletnega mesta. Za to uporabljamo rešitev Google Analytics. S pomočjo socialnih vtičnikov »Facebook« in »Tweeter« spremljamo, katere vsebine naših spletnih mest so bile posredovane v skupno rabo ter na katere kažejo sklici – seveda pod pogojem, da ste uporabniki socialnih omrežij, kot sta Facebook ali Twitter. Pravilnike o njihovih piškotkih najdete v njihovih splošnih pogojih. Omogočajo oglaševanje: Trenutno na spletnem mestu ne gostimo oglasnih sporočil drugih ponudnikov.

Upravljanje piškotkov

Možnosti za upravljanje piškotkov so na voljo v spletnem brskalniku. V svojem spletnem brskalniku lahko sami upravljate piškotke, povezane z osnovnimi funkcijami, z izboljšanjem spletnega mesta in z individualnim prilagajanjem ter oglaševanjem. Spletni brskalniki uporabljajo različne načine za onemogočanje piškotkov – običajno jih najdete v meniju Orodja ali Možnosti. Preberete lahko tudi Pomoč v brskalniku. V spletnem brskalniku lahko običajno upravljate tudi piškotkom podobne datoteke, kot so krajevni predmeti v skupni rabi, na primer tako, da vklopite zasebno brskanje. Če onemogočite piškotke, morda ne boste mogli uporabljati določenih delov spletnega mesta. Če iz spletnega brskalnika izbrišete piškotke, boste morda morali znova namestiti zavrnitvene piškotke.

Dolžina hrambe piškotkov

Odvisna je od vrste piškotkov in ponudnikov. Piškotki, namenjeni enostavni uporabniški izkušnji, in piškotki seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškotki, vključno s krajevnimi predmeti v skupni rabi (Google Analytics) lahko potečejo šele po nekaj mesecih ali celo po nekaj letih.

Skiro