Sestavljanje skirojev za trike po meri

12/4/2023

Ni lahko sestaviti lastnega profesionalnega skiroja za trike po meri. Toliko je delov, ki se ne prilegajo skupaj, napačen sklop pa lahko zlahka uniči dele. Ta vodnik vam pomaga z nasveti in triki za sestavljanje skiroja. Deli za skiroje za trike so pogosto izdelani z različnimi standardi, zato ni priročnika, kako sestaviti skiro po meri. Večini ljudi priporočamo uporabo našega orodja Custom Scooter Builder, da zagotovimo, da se vsi deli prilegajo skupaj.

Skuter Custom Pro je sestavljen iz:

 1x deske - Vključuje zavoro in vijak, razen če ni navedeno drugače

1x vilice - Vse vilice ne ustrezajo kolesom 110 mm

1x krmilo - Ne pozabite, da oversized krmilo zahteva oversized objemko

1x headseti -  headseti brez navojev so primerni samo za vilice brez navojev

1x compression -  Sistemov je veliko, najbolj razširjeni so ICS, HIC & SCS

1x komplet ročajev - Ročaji za krmilo ustrezajo vsem krmilom, razen če je navedeno drugače

1x objemka - Ne pozabite, da oversized spona zahteva oversized krmilo

1x trak za oprijem - Prosta izbira, nekatere pa boste morda morali rezati z nožem

2x kolo - Ne pozabite, 1 kolo je v paketu (razen če ni navedeno drugače)

4x ležaji - Naši ležaji se prilegajo vsem našim kolesom (če ni navedeno drugače)

2x distančnik (8 mm) - Ležaji se lahko uničijo brez uporabe distančnikov

 

 

 

 

Poimenovanje delov

Prikazani model uporablja sistem ICS

 

 

Nasveti in priporočila Skiroji.si

Pri sestavljanju skiroja za trike naj vam pomaga odrasla oseba. Pri sestavljanju uporabite ustrezno orodje. Pričakujte, da boste za sestavljanje skiroja porabili vsaj 3 ure (če tega še niste preizkusili). Izberite dele za skiro iste blagovne znamke in z dimenzijami, ki se ujemajo. Če izberete lahke dele, upoštevajte, da se običajno lažje zlomijo kot težki deli.

Vsem resnim voznikom skiroja priporočamo, da izberejo headsete brez navojev in vilice s kompresijskim sistemom. Ko prejmete paket najprej preverite, ali imate vse in ali se deli ujemajo. (Nove/neuporabljene dele lahko vrnete). Pred vožnjo in vzdrževanjem skiroja vedno privijte vse vijake in matice, kot je opisano v priročniku. Zamenjajte okvarjene komponente in nadomestne dele. Ko boste še naprej uporabljali svoj skiro, boste vedno občutili nekaj ohlapnosti headsetov. Na to žal niso imuni niti najdražji headseti, ki dolgo ne bodo ostali "brez hrupa". (Pogosto pomaga, če zategnemo kompresijski sistem). Izogibajte se vodi, pesku, vlažnim območjem – in preveč neuspešnim trikom. ;)

 

Sestavimo vaš skiro?

Žal smo videli številne primere skirojev po meri, ki so sestavljeni napačno. Posledica tega je, da skiro ne deluje pravilno in v mnogih primerih se deli skiroja zelo hitro obrabijo ali se zlahka pokvarijo. Če želite zagotoviti, da je vaš skiro pravilno sestavljen, morate svojemu naročilu dodati sestavo skiroja po meri. Nato Skiroji.si sestavi vaš skiro po meri.

 

Ko izbirate krmilo za svoj skiro, razmislite, ali želite jekleno ali aluminijasto krmilo.

Jekleno krmilo je cenejše in močnejše v primerjavi z aluminijastim krmilom, a tudi večje.

Aluminijasto krmilo ima lahko konstrukcijo, odvisno od kakovosti, je pa tudi precej vzdržljiva.

Upoštevajte, ali je zunanji premer vašega krmila predimenzioniran ali standarden, saj bo to določilo, katera spona bo ustrezala. Upoštevajte tudi notranji premer, da določite, katere vilice bodo primerne, npr. z ali brez HIC.

 

 

 

Premer krmila za skiroje za trike

Vozniki imajo različne preference pri izbiri širine. Dober namig je, da izberete krmilo za skiro enake širine kot vaša ramena. Če se večinoma ukvarjate s tehničnimi triki, kot so barspins, izberite ozko krmilo za skiro. Če ste bolj pogumni in ne delate trdih trikov, potem izberite širše krmilo. (Ne pozabite, da lahko vedno izberete široko krmilo in ga odrežete po svojih željah).

 

Višina krmila za skiro

Skiroji za trike so običajno nižji od standardnih skirojev. Izbira višine krmila skiroja je tudi stvar preferenc. Izkušeni vozniki skirojev pogosto izberejo nižje krmila, da s tem pridobijo stabilnost in boljši nadzor nad skirojem za trike. Nasvet pri izbiri prave višine krmila je, da pazite, da krmilo sega nekje med vašim bokom in popkom. Izogibajte se, da bi bilo vaše krmilo za skiro širše od njegove višine, saj izkušeni vozniki menijo, da to ni stilsko in je lahko tudi neudobno za vožnjo.

 

Nasvet za namestitev krmila za na skiro

Če uporabljate kompresijski sistem, ga zategnite, preden ga namestite krmilo na vilice.

Odvijte vijake na sponki in premaknite objemko navzgor vzdolž droga, preden jo namestite na vilice.

Prepričajte se, da je drog v celoti v stiku z dnom, preden zategnete objemko. Zelo močno zategnite sponko na dnu krmila.

Pred vsako vožnjo s skirojem za trike preverite razmik med drogom, headseti in vilicami, če je ohlapen, ga vse prilagodite in zategnite. Če tega ne boste storili, boste imeli slab nadzor nad skirojem in tako lahko poškodujete krmilo, vilice in headsete.

 

Zahtevki in vzdrževanje skiroja za trike

Profesionalni skiroji za trike so mehanska naprava z gibljivimi deli in zaradi tega se lahko zlomijo, če niso dobro vzdrževani. S skirojem za trike se vedno izogibajte vodi, pesku, shranjevanju in vožnji v vlažnih razmerah ter nepotrebnim udarcem.

Zavedajte se, da oprema, ki ni dobro vzdrževana, ne bo pokrita z garancijo in bo proizvajalec zavrnil zahtevke.

 

Skiroji za prevoz

Skiroji za prevoz oz. navadni skiroji so pogosto večji od skirojev za trike. Poleg tega imajo ti skiroji večja kolesa, kar nudi  večje udobje pri vožnji. Kolesa teh skirojev so običajno velika 120 mm in več.

 

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu skiroja za vožnjo:

  • Nastavljiva velikost skiroja: Ali je mogoče krmilo dvigniti in spustiti in ali je to hitra zaskočna ključavnica?
  • Ali je skiro zložljiv: kako ga zložite, ali obstajajo vijaki, ki lahko odpadejo, ali obstaja hiter ročaj, ki ga lahko pritisnete za sprostitev?
  • Kakšna je največja teža voznika takega skiroja? Omejitve teže ne smete preseči.
  • Kolesa iz PU gume ali plastike? Mehka guma je bolj udobna, vendar ustvarja tudi več trenja.
  • Kakšna vrsta ležaja se uporablja? Za prevoz priporočamo Abec 5 in višje.
  • Nekateri transportni skiroji so zasnovani posebej za odrasle.
  • Nikoli ne uporabljajte transportnega skiroja na klančinah, v skate parkih ali za trike. Tak skiro se bo hitro zlomil in garancije se ne bo dalo uveljavljati.

 

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu skiroja za otroke in odrasle:

 

Vse skiroje, ne glede na vrsto, je treba vzdrževati in skrbeti. Noben skiro ne prenese vlažnih ali mokrih površin, niti peska.

Vsi skiroji se lahko zlomijo, ne glede na to, kako močno so ojačani, saj je lahko udarec nanje med vožnjo zelo močan in pogosto se kaskade pristajajo neenakomerno, kar vpliva na različne dele skiroja pod nenavadnimi koti.

 

Vzdrževanje je nujno za vse skiroje. Vedno je priporočljivo zategniti vse vijake in očistiti ležaje. Veliko uporabnikov redno kupuje nove ležaje, saj se ležaji zaradi udarcev hitro obrabijo.

 

 

 

Skiro